Oogsten

In deze periode eten we zoveel mogelijk uit de tuin. Wortelen, rode bieten, sla, andijvie, tomaten en uien. Oh ja, en courgette natuurlijk. Ook heb ik al een pompoen tot soep verwerkt.

De wortelen en bieten die we niet direct kunnen eten, hebben we ingekuild. Het is een proef. We hebben een tweedehands koelbox ingegraven, een buisje in het deksel gemaakt voor ventilatie, en toen de groente er in. Met ertussenin wat wit zand, ter bescherming.

De courgettes die we niet direct eten, was ik, snijd ik in stukjes en stop in de vriezer. Die kan ik later gebruiken in een groenteprut bij de bonen ofzo, of soep van maken.

Van de Marmande tomaten heb ik al een aantal potten saus gemaakt, we hebben er al een paar keer soep van gegeten, en de rest was ik, ik snij het hart eruit en ik maak een kruis in het vel aan de onderkant. En dan gaat het de vriezer in.

We hebben enorm veel kerstomaten. Deze keer een gele variant. Naast dat we die vers eten, of meebakken met een ei, heb ik een poging gedaan om ze te drogen. Alleen is het nog niet gelukt om al het vocht te laten verdampen. Ik denk dat ik de temperatuur hoger moet zetten. Dat ga ik nog proberen. Gedroogd kunnen we de kerstomaten nog langer meebakken met een ei, of gewoon uit het vuistje, als snack.

Verder hebben we augurken. Die eten we niet rauw, maar die maak ik in. Vervolgens kreeg ik een aantal komkommers. Deze hebben een behoorlijk dikke schil. Die heb ik ook ingemaakt. Die hoeven niet zo lang te staan voordat ze gegeten kunnen worden. We zijn al aan de eerste pot bezig, en ze smaken prima!

Dit bericht is geplaatst in Voedsel. Bookmark de permalink.