Tomatensaus

Qua kruidenthee is het in de tuin nu wel afgelopen. Ik oogst nog wel verse bloemen en munt om voor onszelf thee te zetten.

En van verse tijm , salie en goudsbloemen heb ik een hoestdrank voor de paarden van een vriendin gemaakt. Omdat het voor paarden is, heb ik het niet gezoet. Dat maakt het ook minder lang houdbaar, en moet zoveel mogelijk koel blijven.

Vandaag heb ik alle resterende tomaten geoogst. Ook de groene, aangezien die nu toch niet meer rood worden. Op de foto liggen ze allemaal op het aanrecht, gesorteerd naar kleur. šŸ™‚

De roodste helft heb ik vandaag verwerkt tot tomatensaus. De groenste helft ga ik tot een chutney verwerken.

Ik zag ergens een recept waarbij de tomaten eerst gekookt werden en door de roerzeef gehaald, voordat het verder verwerkt wordt. Dat is aanzienlijk gemakkelijker dan de velletjes er handmatig afhalen.

Dat heb ik vandaag toegepast.

Terwijl dit aan het sudderen was, heb ik de wortelen, uien, stukjes gember en knoflook klein gemaakt.

De rest van de ingrediƫnten staan ook op bovenstaande foto. Het enige dat mist is de olie, waar de uien enz. in gefruit worden. Maar eerst wordt de pan leeg gemaakt in de roerzeef:

Vervolgens heb ik eerst de andere ingrediƫnten in de pan gedaan. Nou ja, de basilicum en de tomatenpuree nog niet. Nadat de uien en wortelstukjes een paar minuten hebben gesudderd, heb ik de gezeefde tomaten erbij gedaan. En de in grove stukken gesneden basilicum. Vervolgens heb ik het een half uurtje laten sudderen, zonder deksel, zodat het vocht kan verdampen. Ongeveer halverwege de tomatenpuree er nog bij gedaan.

Tot slot in schone potjes.

Tomaten zijn heel gezond, en goed om meerdere keren per week te eten. Op deze manier kan dat ook als de tuin geen verse tomaten levert!

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized, Voedsel. Bookmark de permalink.